Tel: 06 52 153 553
Email: info@kinderfysiotherapie-haarlem.nl

Hoe werkt het ToP-programma?

Als speciaal hiervoor opgeleide kinderfysiotherapeut kom ik de eerste periode na de ziekenhuisopname aan huis. Met als doel dat u met plezier en zelfvertrouwen de vroege ontwikkeling van uw baby kunt begeleiden. Ik kijk samen met jullie als ouders naar het gedrag van je kindje. Hierbij staan we in het bijzonder stil bij de volgende punten:

  • Waar is je kind aan toe?
  • Wat kan het al zelf?
  • Waar heeft hij of zij hulp bij nodig?
  • Hoe kunnen jullie die ondersteuning geven?

Als ouders zijn jullie de belangrijkste personen in het leven van je pasgeboren kindje. In het ziekenhuis wordt de band tussen ouders en baby al vroeg gestimuleerd. Lijfelijk contact en het begrijpen van de lichaamstaal van je kindje spelen daarbij een belangrijke rol. Door huid op huid contact kan je baby zich op een ontspannen manier hechten aan je geur, hartritme, stem en bewegingen.

Een vroeggeborene kan door zijn of haar gedrag al vroeg laten weten waar hij of zij zich prettig bij voelt en hoe hij of zij het liefst gesteund of getroost wil worden. Je baby doet ook allerlei pogingen om grip te krijgen op wat er gebeurt. Dit doet hij of zij bijvoorbeeld door te zuigen, iets vast te grijpen of door steun te zoeken met de voetjes. Wanneer je verteld wordt, hoe je daarbij je baby kunt helpen, kan dit voor beiden veel voldoening en plezier geven. Veel ouders hebben het gevoel dat zij hun kind na thuiskomst opnieuw moeten leren kennen. Dat is niet zo vreemd, want een vroeggeboren baby moet zich nog aanpassen aan de thuisomgeving. Nu je baby zich op temperatuur kan houden, voldoende drinkt en groeit, is hij of zij bovendien meer gericht op de omgeving. Je baby zoekt naar de balans tussen zijn of haar behoefte aan geborgenheid en het ontdekken van de wereld om zich heen.

Verluieren, voeden, knuffelen, spelen, of wandelen in de wandelwagen zijn gewone dagelijkse bezigheden. Maar soms kunnen die gewone dagelijkse dingen vroeggeboren kinderen meer informatie geven, dan ze op dat moment aankunnen. Het komt dan ook voor dat vroeggeboren baby’s sneller schrikken of moeilijker te troosten zijn dan op tijd geboren baby’s. Het is ook mogelijk dat zij meer moeite hebben om hun aandacht vast te houden of contact te maken.

Daarnaast zijn ouders van een vroeggeboren kind vaak moe of gestrest na de vroeggeboorte van hun baby door alles wat dat met zich mee heeft gebracht. In dat geval kan het onvoorspelbare gedrag van hun baby veel extra energie vragen. Daarom ondersteund het ToP-programma de ouders in de thuissituatie en helpt het hen de signalen van de baby te leren (her)kennen en er op een positieve manier op in te spelen.

Lees verder